Groentips & Groeninfo

lente

LENTE ACTIVITEITEN

Bemesten
In de maanden maart, april, mei en juni geeft u de rozen (kunst)mest om de gezondheid van de roos en om een betere en langere bloei van de rozen te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift. Daarna moet de roos tot rust komen om krachten te gaan verzamelen voor de komende winter.
(Foto: Roos met gebrek aan voedingsstoffen)

 

Snoeien

Planten van rozen in pot
Bij potrozen gaat u als volgt te werk. Het is belangrijk om de grond waar de roos in komt, eerst los te maken. Zorg er voor dat de grond goed vochtig is en dat het plantgat net zo groot is als de pot. Is de aarde in de pot te droog, dompel de roos met pot dan een minuutje in een emmer water. Klop de roos daarna voorzichtig uit de pot. Zo voorkomt u beschadiging van het wortelgestel. Rozen houden van water, zorg er dus zeker de eerste maanden voor dat de grond niet uitdroogt. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. Gebruik de meststof FlowerSaver, die bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond.

Standplaats van rozen
Rozen kunnen in principe overal geplant worden, echter alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag. Als dit niet haalbaar is, raadpleeg dan ons overzicht van rozen op moeilijke plaatsen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond.

Water geven
Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.

Planten van kale wortel rozen
Kale wortel rozen (dus rozen zonder pot en aarde) moeten op de volgende wijze geplant worden. Maak een ruim plantgat en woel een hand gedroogde koemest door de aarde. Zorg er voor dat het plantgat voldoende diep is. De oculatieplaats van de roos moet ongeveer 3-5 cm ónder de grond komen. Spreid de wortels op de bodem van het plantgat uit en vul het plantgat verder op. Trek de struik voorzichtig een stukje omhoog zodat goed contact met de grond ontstaat. Trap daarna voorzichtig de grond wat aan. Geef voldoende water. Plant u de roos in de periode november tot maart, heuvel de roos dan aan om vorstschade aan de oculatieplaats te voorkomen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond. U kunt ook kiezen voor het gebruik van Healthy Start Meststof. Eenvoudiger kan het niet. U drukt één of meerdere tabletten Healthy Start in de grond rond de planten. De plant krijgt daarmee een 100% organische bemesting, humuzuren en gunstige bodembacteriën voor een heel jaar. U hoeft alleen nog maar water te geven. Healthy Start meststoftabletten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met FlowerSaver.

Rozenbladwesp (bestrijding)
De bladeren van de roos rollen van de buitenkant naar binnen op, omdat de rozenbladwesp hierin eieren legt, waar larfjes uitkomen (half mei tot begin juni). Het enige wat u hiertegen kunt doen is de aangetaste bladeren met de hand verwijderen.

 

meer

 

 

 

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen