Groentips & Groeninfo

zomer

ZOMER ACTIVITEITEN

Planten van rozen in pot
Bij potrozen gaat u als volgt te werk. Het is belangrijk om de grond waar de roos in komt, eerst los te maken. Zorg er voor dat de grond goed vochtig is en dat het plantgat net zo groot is als de pot. Is de aarde in de pot te droog, dompel de roos met pot dan een minuutje in een emmer water. Klop de roos daarna voorzichtig uit de pot. Zo voorkomt u beschadiging van het wortelgestel. Rozen houden van water, zorg er dus zeker de eerste maanden voor dat de grond niet uitdroogt.

 

Uitgebloeide bloemen
Uitgebloeide bloemen verwijderen staat netjes en voorkomt dat de roos zijn energie steekt in de vorming van bottels, in plaats van nieuwe knoppen te produceren. De uitgebloeide bloem haalt u weg bij het eerstvolgende volledige vijfblad. Sommige rozen hebben overigens zeven blaadjes aan een takje!

Bemesten
In de maand juni geeft u de rozen (kunst)mest om een betere en langere bloei van rozen te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift. Daarna moet de roos tot rust komen om krachten te gaan verzamelen voor de komende winter.

Verplaatsen en verplanten van rozen
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober.

Water geven
Water geven doet u 's ochtends vroeg, voordat de tuin opgewarmd is. Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.

Standplaats van rozen
Rozen kunnen in principe overal geplant worden, echter alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag. Als dit niet haalbaar is, raadpleeg dan ons overzicht van rozen op moeilijke plaatsen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond.

 

meer

 

 

 

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen