Groentips & Groeninfo

herfst

HERFST ACTIVITEITEN

Bemesten
In de maand oktober woelt u organische mest rond elke roos door de grond. U kunt hiervoor oude of gedroogde koemest gebruiken. Deze mestsoorten worden langzaam opgenomen, waardoor de roos genoeg voedsel heeft tot het vroege voorjaar.

 

 

Bescherming rozen in pot
Een roos in pot op terras of balkom komt goed de winter door wanneer u de plant niet laat uitdrogen. Om te voorkomen dat uw pot in de winter stuk vriest, brengt u bij het planten tussen de pot en de aarde een laagje noppenfolie aan. Let wel op dat het gat aan de onderzijde van de pot vrij blijft om te kunnen afwateren. Het noppenfolie vangt het uitzetten van het water tijdens een vorstperiode op en zorgt er op die manier voor dat uw pot heel blijft.

 

Planten van kale wortel rozen
Kale wortel rozen (dus rozen zonder pot en aarde) moeten op de volgende wijze geplant worden. Maak een ruim plantgat en woel een hand gedroogde koemest door de aarde. Zorg er voor dat het plantgat voldoende diep is. De oculatieplaats van de roos moet ongeveer 3-5 cm ónder de grond komen. Spreid de wortels op de bodem van het plantgat uit en vul het plantgat verder op. Trek de struik voorzichtig een stukje omhoog zodat goed contact met de grond ontstaat. Trap daarna voorzichtig de grond wat aan. Geef voldoende water.
Plant u de roos in de periode november tot maart, heuvel de roos dan aan om vorstschade aan de oculatieplaats te voorkomen. Bij het maken van een plantgat in de tuin wordt de bodembiologie ernstig verstoord. FlowerSaver bevat alle bodembiologische ingrediënten om de grond direct weer gezond te maken. Bij het planten van rozen en alle andere planten is het van belang om bij de aanplant te zorgen voor een gezonde grond. U kunt ook kiezen voor het gebruik van Healthy Start Meststof. Eenvoudiger kan het niet. U drukt één of meerdere tabletten Healthy Start in de grond rond de planten. De plant krijgt daarmee een 100% organische bemesting, humuzuren en gunstige bodembacteriën voor een heel jaar. U hoeft alleen nog maar water te geven. Healthy Start meststoftabletten zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met FlowerSaver.

Verplaatsen en verplanten van rozen
De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober.

Standplaats van rozen
Zet geen rozen op plaatsen waar heel veel concurrentie is van andere planten of bomen. Als dit onvermijdelijk is, gebruik dan eenmaalbloeiende heesterrozen. Deze hebben meer kans van slagen. Alle rozen hebben ten minste 4 tot 5 uur zon nodig per dag. 

 

meer

 

 

 

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen