Groentips & Groeninfo

rozenkwekerij De Wilde

info in de volgende pagina's heb ik verkregen via de site van de Wilde rozen kwekerij in Zutphen. Door te klikken op onder staande ga je naar de site van de wilde.

Daar kun je je abonneren op een nieuwsbrief die altijd wel leuk is om te bekijken.

Rozen kwekerij De wilde

info rozen

Rozen kunt u op verschillende manieren in de tuin toepassen. Als achtergrond, tussen vaste planten, als bodembedekker en als klim- of leiplant.
Grootbloemige rozen: Deze rozen hebben vaak gevulde bloemen die apart op een steel staan. Ze bloeien tot in de nazomer. Een bekende grootbloemige roos is de roze 'Queen Elisabeth'. U kunt ze vooral in de bloemenborder toepassen.
Trosrozen:Trosrozen hebben meerdere bloemen per steel. Heel bekend is de witte 'Schneewittchen' en de roze 'Bonica'. Deze rozen zijn heel geschikt om in rozenperken te gebruiken. Eventueel kunt u ze planten in een carré van buxushagen. Ook heel bekend en rijk bloeiend is de roze 'The Fairy'.
Heesterrozen: Heesterrozen zijn rozen die flink hoog kunnen worden en heel geschikt zijn om tussen andere struiken te worden gezet. Door hun wat losse vorm hebben ze een mooie, natuurlijke uitstraling. Er zijn doorbloeiende heesterrozen en er zijn soorten die alleen in de zomer bloeien. Vaak krijgt de laatste groep kleurige bottels. 
Klim- of leirozen: Echt klimmen doen deze rozen niet. Ze maken wel lange takken die makkelijk aan te binden zijn. Ze moeten daarom altijd in hun klimtocht geholpen worden. 
De standplaats: Rozen houden van een zonnige, luchtige standplaats. 
Rozen snoeien: In de eerste weken van maart kunt u rozen snoeien, maar alleen als het niet vriest. Rozen houden van lucht en licht. Hoe beter de zon en de wind tussen de takken kan komen, des te mooier en gezonder zal de roos worden. Begin daarom eerst met de dode takken weg te knippen. Deze herkent u aan de donkerbruine tint en aan het feit dat ze heel makkelijk afbreken. Van takken die elkaar kruisen en elkaar dus belemmeren in de groei, haalt u de dunste weg. Nu kunt u aan het eigenlijke snoeien beginnen. Knip altijd met een korte schuine snede. Snoei boven een oog (een oog is een geringe verdikking op de tak). Kies altijd een oog dat aan de buitenkant van de tak zit. 
Bij klimrozen moet u de doorgaande hoge takken met rust laten. De zijtakken op de hoofdtak knipt u terug tot op ongeveer twee centimeter. Komen er op den duur te veel 'doorgaande' takken, zaag dan de oudste - de leeftijd is aan de donkere kleur te herkennen - bij de grond af.
De Grootbloemige- en trosrozenknipt u terug tot op drie á vier ogen.
Rozen op stam worden net zo gesnoeid als tros- en grootbloemige rozen. De entplek zit bij deze rozen aan het eind van de lange steel waar de takken uitkomen. U knipt de takken tot drie á vier ogen terug. Bij deze rozen gaat het vooral om de vorm. Houd daarom met snoeien het model in de gaten.
Bij kleine rozensoorten zoals 'The Fairy' zijn de 'ogen' lastig te ontdekken. Knip deze soorten tot ongeveer vijf á tien cm boven de grond af.

http://www.tuinplant.nl/tuinplant.nl/sitemanager/document_edit.asp?cntId=70#links

meer

 

 

 

14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923